23 apr 2018

Eenzaamheid onder jongeren

Wat is dat toch met eenzaamheid?

Waarom zijn er zoveel jongeren die aansluiting missen, niet goed weten hoe ze vrienden moeten maken en zich buitengesloten voelen.  De sociale media heeft hier grote invloed op. Aan de buitenkant is er niets te zien, volgers genoeg op insta, genoeg contacten in de whatsapp.

Maar ze missen persoonlijk contact, een arm om hun heen als ze het moeilijk hebben,  persoonlijk contact waarbij er oogcontact is.  Het individualisme is, helaas,  op vele terreinen waar te nemen. Ik ga met deze jongeren terug naar de basis. Hoe voel jij je? Wat zou je willen? Op welke manier kan je dat duidelijk maken? Ik merk dat ze dat eng vinden, wat als de ander negatief gaat reageren?

Stapje voor stapje moeten ze weer zelfvertrouwen krijgen. Ze mogen ook de ruimte nemen en grenzen aangeven waar nodig. De ik-boodschappen staan dan centraal. Blijf bij jezelf en geef weer wat jij voelt en denkt. Daar kan de ander niets aan af doen. Een prachtig proces om samen door te gaan.

En wat is het dan gaaf om een berichtje te krijgen waarin staat dat ze de eerste stap heeft gezet.  Dat ze, hoewel ze het heel eng vond, haar grens op school heeft aangegeven en dat dit heel goed voelde. #parelvandag